A-
ms Malay en English
faq hubungi kami aduan dan maklumbalas peta laman

 

VISI

Menjadi Sebuah Organisasi Yang Cekap Dan Mantap Untuk Pembangunan Tanah Dan Jajahan Selaras Dengan Kehendak Kerajaan Dan Rakyat

MISI

Berusaha Kearah Memantapkan Dan Meningkatkan Kualiti Dan Kuantiti Perkhidmatan, Kekecekapan Kakitangan, Keberkesanan Pengurusan Tanah Dan Jajahan Dalam Merealisasikan Matlamat Dan Dasar Dasar Kerajaan

OBJEKTIF

Memberi Perkhidmatan Terbaik Kepada Pelanggan Dan Masyarakat Untuk Kepuasan Bersama

 

  1. Memberi Perkhidmatan Berkualiti, Cekap, Tepat Dan Mesra Kepada Pelanggan
  2. Menjanjikan Perkhidmatan Yang Cekap Dan Berkesan Bagi Memenuhi Kemahuan Pelanggan Dan Mengikut Masa Yang Ditentukan
  3. Mempertingkatkan Kemudahan Infrastruktur Dan Sosio-ekonomi Penduduk
  4. Menjanjikan Layanan Yang Mesra Dan Bersedia Membantu Apabila Berurusan Dangan Kami
  5. Melaksana Dasar-Dasar Kerajaan
  6. Merancang, Menyelaras Urusan Pentadbiran, Pembangunan, Pendaftaran, Hasil Dan Penguatkuasaan Tanah
  7. Memberi Layanan Yang Saksama Dalam Menyelesaikan Masalah Pelanggan Dalam Lingkungan Bidang Tugas Dan Fungsi Jabatan

SEJARAH   

 

Pejabat Jajahan Tumpat telah dibina pada 1 Januari, 1949 di Kawasan Padang Mahkota iaitu di hadapan kediaman rasmi Ketua Jajahan dan apabila beroperasi telah diterajui oleh Allahyarham Dato' Nik Hussein bin Nik Zainal (Dato' Kaya Setia) selaku Ketua Jajahan yang pertama.

Kepesatan pembangunan yang dialami di Jajahan Tumpat pada waktu itu serentak dengan perkembangan Pelabuhan dan Stesen Keretapi yang merupakan nadi perhubungan dan pengangkutan di Pantai Timur telah mendorong Ketua Jajahan dan pentadbiran Negeri memindahkan Pejabat Tanah dan Jajahan Tumpat ke bangunan yang lebih selesa (bangunan-bangunan ini telah pun terbakat) dan tapaknya sekarang didirikan bangunan Perpustakaan Awam untuk menyediakan kemudahan pembelajaran dan menimba ilmu kepada penduduk tempatan. Di atas kepentingan dan kesedaran bahawa Pejabat Jajahan Tumpat merupakan Pejabat Nukleas kepada Jabatan-jabatan lain di Jajahan ini, maka sekali lagi pada tahun 1984, Pejabat Tanah dan Jajahan Tumpat dipindahkan ke bangunan baru yang lebih selesa dan moden di atas tanah seluas 1.09 hektar berhadapan dengan Masjid Besar Jajahan Tumpat dan seterusnya digunakan sehingga sekarang.

Pentadbiran Jajahan Tumpat adalah satu-satunya Jajahan yang paling kecil antara Jajahan di Negeri Kelantan dengan keluasannya hanya 169.5 km2. Bagaimana pun Tumpat merupakan Jajahan yang paling unik sekali kerana mempunyai dataran dan beratus-ratus buah pulau Sungai (River Island) yang tidak berbukit yang amat sesuai serta berpotensi untuk dijadikan kawasan Pelancongan Antarabangsa.

 

  • Kemaskini Terakhir: Khamis 18 Ogos 2022.

© Hakcipta Terpelihara {2018} Pejabat Tanah Dan Jajahan Tumpat. Paparan terbaik dengan IE 7.0, Google Chrome 10.0, Safari 4.0, Opera 10.0 atau Mozilla Firefox 3.0 dengan resolusi 1280 x 800.